Fortsatt samarbete mellan Lidköping, Skaraborg och Rockford, Midwest, USA

Publicerat 8 juni, 2016 av i Okategoriserade.

Skaraborgs kommunalförbund fortsätter att medfinansiera tjänsten internationell affärsutvecklare som är ett samarbete mellan Skaraborg och Rockford, Midwest. Sedan 2014 har Skaraborgs kommunalförbund varit medfinansiär i den industriella samverkan som Lidköping startade med Rockford 2006. Lidköping är huvudägare i projektet och finansierar halva kostnaden som nu förlängs med tre år.

Skärmavbild 2016-06-08 kl. 09.03.56

Linnea Bengtsson anställdes som internationell trainee och reste 2008 till Rockford. Hon arbetade där på deras näringslivsorganisation och knöt värdefulla kontakter. 2011 anställdes Linnea på heltid som internationell affärsutvecklare och spenderar en del av året i Skaraborg och resterande del på plats i Rockford.

Samarbetet har varit mycket givande inom flera områden. De främsta resultaten har utvecklats inom näringslivet och utbildningssidan. Några exempel är Hydralik-företaget CEJN AB från Skövde som etablerat samarbete med Leading Edge Hydraulic i Rockford. För CEJN AB har det lett till utökat kundnätverk i USA och Leading Edge har rekryterat 25 nya medarbetare och byggt en ny fastighet. Ett annat exempel är Göteneföretaget Smedja Therese AB som genom samarbetet fått sin första exportorder till USA. Viking Genetics i Skara har fått hjälp med att etablera dotterbolag på plats i USA och håller nu på och anställer. Även företag inom turismnäringen har pågående samarbeten och aktiviteter med Midwest. Högskolan i Skövde har signerat ett samarbetsavtal med Rockford University.

Intresset för Sverige är starkt i Rockford och marknaden i USA är stor. Den långsiktiga och lojala satsning som Lidköping och Skaraborg har gjort, ska utveckla ett positivt läge för Skaraborgska företag och organisationer att navigera på den amerikanska marknaden.

Linnea ser framemot att fortsätta assistera företag från Skaraborg att ta sig in eller förstärka befintlig aktivitet på USA marknaden. En del av de företag hon arbetar med just nu har redan marknad i USA men vill hitta nya vinklar eller partners. Linnea kommer fortsätta göra företagsbesök runt om i Skaraborg för att påminna om att resursen finns.

För mer information kontakta: Linnea Bengtsson Internationell affärsutvecklare för Lidköping och Skaraborg

Epost: linnea.bengtsson@lidkoping.se  Telefon: +1 815 985 3895 Hemsida: http://glocal.lidkoping.se