En ”svensk höst” i Rockford

Publicerat 25 oktober, 2016 av i Okategoriserade.

An overview (in Swedish) about the delegations from Lidköping and Falköping visiting Rockford this fall.

Skärmavbild 2015-04-19 kl. 18.29.55

Samarbetet mellan Lidköping och Skaraborg och Rockford USA syftar till att växa lokalt genom att arbeta globalt. Detta genom att assistera Skaraborgska företag att navigera på den Amerikanska arenan samt vara dörröppnare in på den svenska marknaden för amerikanska företag. Samarbetet syftar även till att utveckla och stärka verksamheter genom kunskapsöverföring och jobbskuggning. Även skolutbyten är ett fokusområde.

I år fyller Lidköping – Rockford samarbetet 10 år och det uppmärksammas! I våras hölls ett skype-möte mellan Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall och Rockfords borgmästare Larry Morrissey som avslutades med en virtuell ”high five”.  Både Kjell Hedvall och Larry Morrissey är mycket nöjda med resultatet.  Enligt kommunalrådet Kjell Hedvall beror det goda samarbetet på ett gemensamt behov.

”Vi fann varandra för att vi delar samma uppfattning att man måste arbeta globalt för att växa lokalt”, säger Kjell Hedvall.

Under hösten har olika delegationer från både Lidköping och Skaraborg varit på plats i Rockford för att både utveckla befintliga relationer samt utforska nya affärsrelationer som syftar till lokal utveckling genom global samverkan.

Två grupper med elever och personal från De la Gardiegymnasiets vård- och omsorgsprogrammet har fått lära sig mer om amerikansk sjukvård på SwedishAmerican Hospital (grundat av svenska utvandrare i början på 1900 talet). Grupperna har även medverkat i skolundervisningen på Guilford High School och fått möjlighet att prata med eleverna och personalen. De har framfört presentationer om hur det är att gå på De la Gardiegymnasiet och att bo i Lidköping.

Skärmavbild 2016-09-26 kl. 20.11.47

 

 

 

 

 

 

 

 

”Att vi importerar sopor som värmer vår stad på vårt värmeverk är något som flertalet av de amerikanska eleverna haft funderingar kring” säger rektor Anders Back som var med i Rockford under studieresan som syftade till att hitta en utbildnings-samarbetspartner.

Skärmavbild 2016-10-28 kl. 10.55.00

 

 

 

 

 

 

 

 

Just nu har vi en grupp med elever och personal från De la Gardiegymnasiets byggprogram på plats som ger en hjälpande hand i renoveringen av svensk-historiska sällskapets nya byggnad ”Nordic Cultural Center” som ligger bredvid svensk-historiska Erlander Home Museet. Byggnaden kommer bli ytterligare en mötesplats för personer i Rockford som har svenskt ursprung, vilket är många! Gruppen från De la Gardiegymnasiet får möjlighet att lära sig mer om amerikansk byggteknik genom att assistera den lokala byggfirman Sjostrom & Sons (också svensk-ättlingar) med renoveringen, samt får de möjlighet att berätta för Sjostrom & Sons och svensk-historiska sällskapet om svensk byggteknik. Gruppen har också blivit presenterade på Rockford stads kommunfullmäktige och intervjuade av amerikansk media. Svensk fika har anordnats för medlemmarna i svensk-historiska sällskapet där DLG gruppen berättade om renoveringen. Gruppen framförde även med sång och musik Sveriges nationalsång, vilket var väldigt uppskattat av besökarna.

”Samarbetet med Rockford har varit positivt för De la Gardiegymnasiet. Både bygg- och vård och omsorgsprogrammen har vuxit i popularitet och vi vet att samverkan med Rockford har varit en viktig bidragande faktor i detta”, sa Bertil Jonsson oppositionsråd Lidköpings kommun vid sitt deltagande på Rockford stads kommunfullmäktige den 11 oktober.

Kommunalrådet Kjell Hedvall och oppositionsrådet Bertil Jonsson deltog vid det officiella 10-årsjubileet i Rockford tidigare i oktober. Representanter från näringslivet och politiken samt lokala Rockford personer kom till eventet för att visa sin uppskattning. Linnea Bengtsson visade en power point presentation med en sammanfattning av aktiviteter och resultat som samarbetet genererat. Att Rockford är stolta och tacksamma över samarbetet råder det inga tvivel om. Det blev minst sagt än mer tydligt då kommunalrådet Kjell Hedvall fick motta en gåva i form av en original gitarr från Rockfords rock legend Rick Nielsen frontsångaren i 80 tals-rockbandet ”Cheap Trick” och som nyligen blivit invalda i Hall of Fame.

Sedan 2014 är Skaraborgs kommunalförbund med i projektet och Falköpings kommun är en av kommunerna som dragit nytta av samarbetets nätverk. Förra året var borgmästaren i staden Belvidere, Mike Chamberlain på besök i Falköping. I oktober besökte företrädare för Falköpings näringsliv Belvidere och Rockford tillsammans med tre kommunalråd och två tjänstepersoner med syfte att skapa möjligheter för Falköpings företagare att ta sig in på USA-marknaden. Ett fullspäckat program med flertalet företags och organisations-besök stod på agendan för Falköping och Lidköpings delegationer. Nedan följer citat från några av delegaterna om studiebesöket i Rockford och Belvidere.

Karola Svensson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Dagens höjdpunkt för mig var landsbygdsutveckling och besöken på turistmagneten Edwards Apple Orchard och den ekologiska gården Angelica Organic Association. Familjen Edwards lyckas locka hundratusentals turister varje år, här fanns restauranger med lokalproducerat och möjlighet för stressade Chicagobor att uppleva en genuin landsbygd”, säger Karola Svensson (C), kommunstyrelsens vice ordförande Falköpings kommun.

”Vi gjorde ett studiebesök på Meadoweld Inc., ett tillverkningsföretag som specialiserat sig på järnvägsbranschen. Det var inspirerande att se utbytet mellan bolagets VD Doug Wallace och Fritiof Schiller, VD på BS Verkstäder i Falköping som är med på denna studieresa”, säger Maria Falegård, ordförande för Företagarna i Falköping

”Dagen avslutades på företaget Custom Feeder Company, ett mindre tillverkningsföretag som gör affärer över hela världen och har Autoliv hemma i Västergötland som största kund. För mig som kommunalråd är det fantastiskt att se hur våra företagsrepresentanter från Falköping blir inspirerade av alla möten med sina amerikanska kollegor under den här studieresan”, säger Lena Sjödahl (M), oppositionsråd Falköpings kommun.

Rapporten skriven av Linnea Bengtsson internationell affärsutvecklare åt Lidköping och Skaraborg på plats i Rockford Illinois USA den 28 oktober 2016. Ytterligare information aktiviteter och resultat som rör samarbetet finns att läsa mer om på: glocal.lidkoping.se