En dörröppnare i USA

Publicerat 2 februari, 2017 av i Okategoriserade.

En dörröppnare i USA

Skärmavbild 2017-02-02 kl. 08.54.32

Linnea Bengtsson kan hjälpa lokala företag

NÄRINGSLIV Linnea Bengtsson och hennes kontaktnät kan vara en väg in på den amerikanska marknaden.

Flera företag i Skaraborg har fått fäste i USA genom henne.

Publicerad 1 feb 2017 19:00

Linnea Bengtsson, från Tranum utanför Lidköping, är affärsutvecklare med arbetsplats i både Skaraborg och den amerikanska Midwest-regionen.

För tio år sedan öppnade Lidköping ett kontor i Rockford öster om Chicago för att backa upp företag som letar affärsmöjligheter i USA. 2014 gick Skaraborgs kommunalförbund in i satsningen och finansierar den till hälften.

Det utnyttjade Falköping till att knyta kontakt med kommunen Belvedere, granne med Rockford. Förra våren var Belvederes borgmästare Mike Chamberlain i Falköping. Han bjöd in Falköping till Belvedere, och i november reste kommunledningen dit med kommunalrådet Conny Johansson i spetsen, tillsammans med ett par företagsrepresentanter.

Besöker företag

— Jag reste utan någon särskild förhoppning, men väl på plats var det väldigt bra, säger Fritiof Schiller på BS Verkstäder.

I dagarna besöker Linnea Bengtsson företag i Falköpingstrakten för att peka på möjligheter. På onsdagen deltog hon i en frukostträff ordnad av kommunen och Företagarna i Falköping.

Hon beskrev hur hon under de perioder hon har Rockford som arbetsplats, kan backa upp företag med ambition att göra affärer i USA. Att förstå amerikansk kultur var ett av områdena hon pekade på.

— Ett ”yes” betyder inte alltid ett ja, utan kan vara en artighetsmarkering. Man är väldigt hierarkisk, de förväntar sig att kommunledningen kommer när vi etablerar kontakt, säger Linnea Bengtsson.

Från Rockford-kontoret verkar Linnea Bengtsson inom ett begränsat geografiskt område, i svenskbygderna där delstaterna Illinois och Wisconsin gränsar mot varandra. Olika stater har olika lagstiftning, det är mer effektivt att satsa på ett område.

Linnea Bengtsson tonade ner oron för att presidentskiftet ska göra det svårare att göra affärer i USA. Trumps protektionistiska retorik är riktad mot Asien och Mexico, att svenska företag skulle kunna drabbas är funderingar som även överraskar amerikaner i det republikanska Illinois.

— Det som sägs i Washington DC är en sak. USA är stort, och de olika staterna har ett betydande självstyre.

Har fått in fot

Linnea Bengtsson gav exempel på flera företag som hittat marknader i USA, allt från ett Mariestadsbolag som tillverkar utrustning för att skära tilläggsisolering till en smyckessmed i Götene.

— Vi vänder oss i första hand till små och medelstora företag, säger Linnea Bengtsson.

Falköpings tidning 1 feb 2017 Peo JansonSkärmavbild 2017-02-02 kl. 08.54.26