För Tidaholm och Skaraborg i USA

Publicerat 1 mars, 2017 av i Okategoriserade.

Skärmavbild 2017-03-01 kl. 09.20.10

FÖRETAGANDE Företag i Skaraborg har en unik väg in i USA.
Linnea Bengtsson sitter i stadshuset i Rockford, Illinois, med uppgiften att hjälpa lokala företag få in en fot på den amerikanska marknaden.
– Såvitt vi vet så är det här en världsunik tjänst, sa hon när hon i måndags besökte Tidaholm.

Linnea Bengtsson var under måndagen gäst hos Rotary i Tidaholm.

Hon är internationell företagsutvecklare hos Lidköpings kommun och Skaraborgs kommunalförbund och hon var på plats i Stadshotellet för att prata om vad det egentligen innebär.

– Vi ger verktyg för lokala företaget att lättare komma in på den amerikanska marknaden. Vi jobbar också för att amerikanska företag som vill ha verksamhet i Sverige inte ska glömma bort Skaraborg, säger hon.

Att hon gör det jobbet på plats i USA är unikt.

– Såvitt vi vet så är det här en världsunik tjänst.

Kontor i stadshuset

Linnea – som kommer från Tranum från början – har nu arbetat med att knyta band mellan USA och Skaraborg länge.

För tio år sedan var hon med när Lidköpings kommun påbörjade ett samarbete med Rockford och sedan 2014 är Skaraborgs kommunalförbund också med och finansierar hennes tjänst. Hon delar sin tid mellan de två platserna. När hon är i Skaraborg håller hon föreläsningar och träffar företag och berättar om det stöd och de kontakter hon kan ge om de vill komma in på USA-marknaden. Sedan åker hon till sitt kontor i Rockfords stadshus och jobbar med att omsätta allt det där i praktiken.

– Ni har en lokal skaraborgare på plats i USA. Om det känns läskigt för ett mindre företag att försöka ta sig in i USA så är det väldigt bra att kunna höra av sig till någon som pratar svenska. Ja, västgötska, rent av, sa hon.

Kopplingar med Tidaholm

För Tidaholm finns det starka band till Rockford. 1923 flyttade Conrad Johnson från Kymbo till Rockford. När han avled 2014 – som den då äldsta levande amerikanen – skänkte han cirka tolv miljoner till det Svenskhistoriska sällskapet i staden.

– Han ville verkligen hålla kvar kontakten med Tidaholm. Vi har också fått gåvor från Tidaholms kommun som vi ska visa upp i en monter på museet som Svenskhistoriska sällskapet har. De har nu också köpt en ny byggnad som de håller på att renovera och där diskuteras det att göra ännu mer om Conrad och hans liv. Då kommer Tidaholm att ha en tydlig plats där.

Linnea är med i det arbetet och hon håller också på att jobba med att ta fram exklusiva paketresor för de många amerikaner som släktforskar och vill besöka landet som deras förfäder en gång lämnade.

– Det är något som kan bli viktigt för Tidaholm i framtiden. Ni har ju en naturlig ingång i och med Conrad.

Linnea är kvar i Skaraborg ett tag till. I mitten av mars åker hon dock tillbaka till Rockford för att fortsätta brygga broar mellan USA och Skaraborg.

Reporter: Emil Dahlin.

Länk till artikeln: Västgötabladet 25 feb 2017