Co-President / ny ordförande för Swedish Historical Society

Publicerat 19 mars, 2018 av i Okategoriserade.

Extremely humbled and honored to be named Co-President together with Ron Gustafson for the Swedish Historical Society of Rockford

Skärmavbild 2018-03-19 kl. 15.19.29

Från Lidköpingsnytt 19 mars 2018

Linnea Bengtsson tillsammans med Ron Gustafson har valts in som ordförande eller Co-Presidents Swedish Historical Society/svensk historiska sällskapet i Rockford.

Svensk historiska sällskapet är en organisation som har som syfte att bevara kontakten mellan Rockford och Sverige samt erbjuda svenska inslag i Rockford för svenskättlingarna. Organisationen håller årligen evenemang som Midsommar Lucia (med sånger på svenska) Kräftskiva och Glögg & Pepparkakor. Utöver detta erbjuder organisationen sina ca 300 medlemmar nyhetsbrev, övriga events med mera.

Sällskapet äger två byggnader. Erlander Home Museum som är ett välbesökt museum mitt inne i Rockford som beskriver utvandrarnas resa och ankomst till USA. Nyligen har sällskapet köpt ett hus mittemot Erlander Home Museet som kallas Nordic Cultural Center. Den byggnaden har precis blivit färdigrenoverad och kommer att användas som mötesplats för events, kurser och utställningar. Elever från De la Gardiegymnasiets byggprogram har varit med vid renoveringen.

Lidköping & Skaraborg har redan idag en monter på Erlander Home Museet. Tidaholm har dessutom en helt unik koppling till sällskapet då en av deras invånare Conrad Johnson utvandrade från Kymbo 1923 och kom till Rockford och efter sin död 2014 skänkte ca 12 miljoner svenska kronor till sällskapet.

Linnea Bengtsson ser framemot att vara ordförande för sällskapet och säger att utöver sina egna utvecklingsmöjligheter i samband med uppdraget ser hon också framemot att fortsätta identifiera samverkansmöjligheter mellan Rockford och Lidköping & Skaraborg. Hon säger också att om sällskapet skall finnas kvar efter generationen svenskättlingarna behövs ytterligare idéer och kopplingar mellan Rockford och Sverige som välkomnar medlemmar som inte nödvändigtvis är svenskättlingar men som ändå har ett intresse för Sverige som land.